Villasikamaista elämää

Mangalitza on karaistunut ja kestävä sikarotu. Kaksiosainen kihara karva, paksu nahka ja rasvakerros suojaavat sitä sään vaihteluilta. Kooltaan villasika on varsin kookas, aikuisen sian paino on hyvinkin 150-200 kg. Saadessaan elää lajinmukaisessa ympäristössä asianmukaisesti ruokittuna tämä alkujaan unkarilainen maatiaissikarotu on varsin terve ja soveltuu hyvin Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin. Puolivuosittain annettavat madotukset ja rokotukset ovat lähestulkoon ainoa lääkinnällinen  toimenpide jota ne tarvitsevat terveyden ylläpitämiseksi.  Mahdollisiin tartuntatauteihin täytyy kuitenkin suhtautua asianmukaisella vakavuudella, esim. afrikkalaisen sikaruton ehkäisemiseksi Farmilla on rakennettu suoja-aita kiertämään tilakeskusta jotta kontakteja luonnonvaraisen villisian ja mangalitzojen välillä ei pääse syntymään.

 

Mangalitza voi ja haluaa elää ulkotarhattuna ympäri vuoden. Sillä täytyy kuitenkin olla tukeva, maapohjainen, lämpöeristetty sääsuoja. Koppiin laitetaan runsaasti pehkua ja olkea pesäntekoa varten. Olemme huomanneet että kuiva pakkassää ei villapossuja tunnu haittaavan, usein ne nukkuvat talvellakin mieluiten ulkosalla heinäkasassa. Pitkään jatkuva kostea sää sekä vettä ja räntää vaakatasossa vihmova tuuli ajaa ne kopin suojiin pötköttelemään. Asianmukainen sääsuoja on jokaisen ulkona elävän tuotantoeläimen oikeus.

Mangalitzan laidunkasvatus mahdollistaa lajinmukaisten tarpeiden toteutumisen

 

Emakon tiineys kestää n. 115 vrk ja porsaita syntyy keskimäärin 6-8. Mangalitzat porsivat useinmiten ilman ongelmia ja niillä on hyvin vahvat emänvaistot pienokaistensa hoivaamiseen.

Farmin emakot porsivat aina suojaisissa sisätiloissa vuodenajasta riippumatta. Tiineet emakot siirretään sisätilohin viikkoa ennen porsimista, jotta niille jää riittävästi aikaa rauhoittua. Luonnollinen tarve tehdä pesää on tärkeä osa porsimisen onnistumista. Meillä on ollut tapana myös helpottaa viimeisillään olevien emakoiden oloa hieromalla niiden lonkat ja olkapäät päivittäin, emakot tuntuvat suuresti nauttivan tästä ylellisyydestä !

Porsaansa emakko saa tehdä vapaana tilavassa karsinassa ja kääntää kylkeään pehmeällä pehkupatjalla silloin kun huvittaa. Tilavat karsinat ovat mahdollistaneet vapaan porsituksen ilman tallautuneita porsaita; olemme huomanneet emojen olevan erittäin varovaisia makuulle asettuessaan ja huolehtivan tarkkaan porsaidensa liikkeistä.

Farmin emakot astutetaan korkeintaan kaksi kertaa vuodessa, useinmiten toteutuma on kolme pahnuetta kahden vuoden sisällä. Pidämme tärkeänä että jokaiselle emakolle jää myös aikaa levähtää porsimisten välissä.

Pikkupossut ovat uteliaita ja rohkeita

 

Farmin siitoskarjut Päälykäinen, Ykä ja Jeti tekevät työnsä tunnollisesti ja pitävät huolta siitä että pikkuporsaita syntyy säännöllisesti.

Päle työvuorossa

 

Meille Mangalitza on eettisesti ja ekologisesti sopiva liharotu; se saa elää ulkotarhattuna lajinmukaista elämää, tönkiä ja kaivaa maata sekä löytää herkullisia juurakoita natusteltavaksi. Farmin possut elävät metsä- ja peltolaitumilla ympärivuotisesti. Lajitoverien seura ja oikea lajinmukainen ympäristö takaavat niille luonnollisesti virikkeellisen elämän. Toki, villapossut nauttivat myös ihmisen rapsutuksista joita Farmilla jaellaan hoitotoimenpiteiden yhteydessä pitkin päivää.

Hurmaavan Pate-karjun seurana kaunis Telma

 

Luottamuksellinen suhde  hoitajaan sekä vuorovaikutus ovat tärkeä osa älykkään ja toimeliaan Mangalitza-sian hyvinvointia. Olemme vakuuttuneita siitä että eläin vaistoaa kun sitä aidosti kunnioitetaan ja kohdellaan yksilönä. Tästä syystä tuotantomme on pienimuotoista ja Mangalitzoihin erikoistunutta. Filosofiaamme kuuluu vahvasti tarjota hyvät olosuhteet ja arvokas elämä jokaiselle ruoaksi lopulta päätyvälle Mangalitzalle – sen olemme niille velkaa siitä että ne antavat meille elämänsä ja saamme niistä ravintoa.

Molemminpuolinen luottamus tekee yhteiselosta antoisaa