Praise the Lard

Mangalitzan ruhossa on jopa 30 % rasvaa eli laardia. Oikein ruokitun ja riittävän pitkään kasvatetun villasian selässä on teurashetkellä jopa 10 cm rasvaa. Pitkä kasvatusaika mahdollistaa  rasvan pääsyn myös lihassyiden väliin. Tätä ominaisuutta ei voi nopeuttaa pelkällä ruokinnalla, se tapahtuu vain ajan kanssa.

Laardi on arvokkain ja arvostetuin osa tätä erityistä rasvatyypin sikaa. Mangalitzan laardin maku ja koostumus ovat omaa luokkaansa. Virheettömän laardin saavuttamiseksi kaiken on täytynyt villasian kasvatuksessa osua kohdalleen; ruokinta, olosuhteet ja kasvatusaika.

 

Laardi on erittäin herkkä kasvatuksessa tapahtuville virheille. Se paljastaa ruokinnan poikkeamat tai eläimen kokeman stressin. Laardin tulee olla väriltään puhtaan valkoista, tuoksultaan ja maultaan neutraalia sekä rakenteeltaan käsissä sulavan pehmeää. Onnistuneen kasvatuksen tuloksena Mangalitzan laardi on poikkeuksellisen herkullista, suutuntumaltaan sulavan pehmeää eikä ole verrattavissa muihin eläinrasvoihin.

Laardi soveltuu sellaisenaan ruoanvalmistukseen. Se on luontaisesti laktoositon ja puhdas prosessoimaton rasva. Laardia voi myös puhdistaa jolloin se soveltuu monipuolisesti leivontaan, jälkiruokiin ja levitteisiin. Laardi tarjoaa huikeat mahdollisuudet !

 

Erikoisen Mangalitzan laardista tekee myös sen poikkeuksellinen rasvahappokoostumus. Tutkimukset osoittavat että se on suurelta osin tyydyttymätöntä rasvaa ja sisältää huomattavan määrän Omega -3 ja -6 rasvahappoja. Vertailussa se päihittää jopa yleisesti terveellisenä pidetyn kookosöljyn. Tämä puhdas prosessoimaton luonnontuote on siis paitsi herkullista, myös terveellistä !

Maailmalla ollaan rasvan käytön suhteen jo palaamassa takaisin vanhoihin aikoihin jolloin laardi oli ainoa käytetty rasva. Ruoka-ammattilaiset arvostavat laardin monipuolisia käyttöominaisuuksia, puhtautta ja makua.

Fat is the new black.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: