Huh hellettä !

Kulunut kesä on ollut poikkeuksellisen lämmin. Jo useita viikkoja kestänyt helle on asettunut Suomen ylle tukevasti eikä loppua näy. Alkukesästä tämä lämpö ja kuivuus otettiin myös Farmilla riemuiten vastaan, vihdoin saatiin kunnon kesäkelit ! Viime kesän jatkuvat sateet olivat vielä tuoreessa muistissa ja taivaalla nyt helottava aurinko ilahdutti kovasti. Nyt viikkokausia kestänyt paahde alkaa verottaa voimia niin villasioilta kuin hoitajiltakin.

Toisin kuin talvipakkasilla, eristetyt kopit ovat olleet helteiden aikaan kovassa käytössä. Villapossut hakeutuvat koppien suojaan paahdetta pakoon. Rypeminen on yksi sian perustarpeista. Farmilla on metsälaitumen reunassa pieni suoalue joka on ollut ahkerassa käytössä myös nyt helteen pitkittyessä. Kosteassa maassa rypeminen viilentää  ja iholle tarttuva maa-aines auttaa selviytymään paahtavalta auringolta ja samalla suojaa hyonteisiä vastaan. Nyt kun sadetta ei ole saatu viikkoihin, alkaa myös tuo matala suo kuivahtaa. Mangalitzojen rypemisen mahdollistamiseksi laidunalueelle tehdään nyt vesilammikoita joissa on mahdollisuus rypemiseen.

Sikafarmilla possujen tarpeet  (vesi, ruoka, kuivikkeet) täytyy rullata säällä kuin säällä, kaksi kertaa päivässä, joka päivä. Moni tokaisee että eihän 33 lämpöasteen keli ole enää työkeli…. ei se sitä oikein olekaan mutta sikojen fasiliteetit tulevat siitä huolimatta hoidetuksi. Juomavesi onneksi hoituu juoma-automaattien avulla, raikasta juokavettä kuluu näillä keleillä runsaasti. Vellivaunu kulkee ja heinäpaalit rullaavat aamuin illoin. Sikafarmarilla kuluu Vichyä litroittain oman nestetasapainon ylläpitämiseksi.

Kuivuuden seurauksena jännitämme viljasadon onnistumista. Farmilla villasioille syötettävä ohra ostetaan ensisijaisesti oman kylän viljelijöiltä. Heiltä olemme saaneet huolestuneita arvioita sadon toteutumisesta. Pahimmillaan sato kutistuu pieneksi ja tarvittava viljamäärä jää totetumatta. Tämä toki tuo omat haasteensa talven ruokinnan toteuttamiseksi ja toivomme että tilanne ei johda eläinmäärän vähentämiseen pakon vuoksi.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: