Hiljaiset puurtajat

Farmilla, kuten muillakin maatiloilla joissa käsitellään viljaa ja rehua, on jyrsijöiden läsnäoloon suhtauduttava vakavasti. Pahimmillaan laajentunut jyrsijäongelma voi teettää vähintäänkin runsaasti lisätyötä mutta myös aiheuttaa tuotantoeläinten menetyksiä saastuneen rehun myötä. Puhtaus ja siisteys ovat avainasemassa mutta aina sekään ei riitä. Jyrsijät ovat taitavia löytämään sen pienimmänkin jyväsen joka päivittäisen siivouksen yhteydessä kierii oven taakse. Farmilla tätä ongelmaa, tai pikemminkin sen hallintaa, on lähdetty ratkaisemaan luonnollisin ja myrkyttömin keinoin.

Lissu on kissalaumamme matriarkka, vanhin ja viisain.

Farmin jyrsijäkantaa pitää aisoissa neljän vapaasti ulkoilevan kissan lauma. Aikanaan farmille muutettaessa jo ensimmäisenä asuinpäivänä taloon asennettiin kolme kissanluukkua, yksi jokaiseen kulkuoveen. Kissoja varten asennetut kulkuluukut ovat mahdollistaneet näille öisille saalistajille vapauden tulla ja mennä kuten itse haluavat. Ne saavat itse valita makoilevatko leivinuunin pankolla lämpimässä vai kulkevatko navetan ylisten parruja pitkin vaanimassa saalista.

Veljekset Manu ja Timo ruokaperäisillä.

On hyvin tavallista että päiväsaikaan kissat loikoilevat sisällä, kuka missäkin tai kaikki samassa kasassa. Illan tullen ja viimeistään yön aikaan ne poistuvat kissanluukkujen kautta omille menoilleen, töihin. Nyt lumen tultua on aamuisin helppo seurata pienten tassunjälkien nauhaa ulkorakennusten vierustoilla ja rehuvarastojen läheisyydessä. Tämä korvaamattoman arvokas työpanos tulee näiltä hiljaisilta puurtajilta luonnostaan ja samalla ne saavat toteuttaa sisäsyntyistä viettiään. Win-win tilanne siis.

Karvinen strategiaa hiomassa.

Olemme olleet onnekkaita että koko toimintamme aikana eivät jyrsijät ole osoittautuneet ongelmaksi Farmilla **kop kop koputtaa puuta**. Oikeastaan olemme olleet hämmästyneitä siitä että yhtä epäonnista vesimyyrää lukuunottamatta ei ole näkynyt vilaustakaan hiiristä tai rotista tai edes niiden jätöksiä. Meidän ei ole tarvinnut turvautua myrkkyihin jotka olisivat kovasti hankalia käyttää mm. vapaasti alueella liikkuvien laumanvartijakoirien vuoksi. Itsestään sen suurempaa meteliä pitämätön tehokas jyrsijöidentuhoajatiimimme ansaitsee siis raikuvat aplodit ja vuolaat kiitokset hyvästä työmoraalista ja suuresta ahkeruudesta ! Olette lepohetkenne ja rapsutuksenne ansainneet.

Saturday night fever eli maalaisittain… lauantai-illan huumaa.

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: