Helka-neidin pahnue on vuoden ensimmäinen

Kuluneella viikolla Farmin kärsäluku sai jälleen vahvistusta kun vuoden ensimmäinen pahnue näki päivänvalon. Yön rauhallisina tunteina Helka-neiti pyöräytti tottuneesti omin avuin kuusi suloista töpselinenää pahnoille. Aamuvarhaisella  farmarin tullessa vellinjakoa aloittelemaan olivat pienet tulokkaat jo huolellisesti puhdistettuina ja kuivina nauttimassa maitobaarin antimia.

Hoitajan kannalta on ensiarvoisen tärkeää käyttää siitoksessa vahvoilla emänvaistoilla varustettuja, rauhallisia ja huolellisia emoja. Ensikon eli ensikertalaisen porsijan kohdalla vielä voi sallia pientä epävarmuutta ja hämmennystä tapahtuman kulussa mutta kokeneempien emakoiden kohdalla kaiken voi odottaa sujuvan tasaisesti ja rauhallisesti. Porsimistapahtuma on niin lumoava että mielellään sitä yhä seuraamme vaikkakin käytössämme olevat siitosemakot ovat varmaotteisia ja hoitavat itsenäisesti porsimisen. Kuitenkin, aina on mahdollista että jokin meneekin pieleen ja silloin haluamme olla emakoidemme apuna. Ja toisaalta, uuden elämän syntymän seuraaminen on etuoikeus josta saamme tässä yhteydessä nauttia.

Villasian porsaat kehittyvät hurjaa vauhtia. Jo parin kolmen päivän ikäisenä ne kirmaavat, leikkivät ja jopa painivat sisarustensa kanssa. Emä mielellään yrittää levätä aina kun mahdollista. Pikkuriiviöt eivät tätä seikkaa juurikaan muista ottaa huomioon vaan kiipeilevät emän päällä ja juoksevat ympyrää sen ympärillä. Villasikaemakolla, kuten muillakin äitihahmoilla, on kuitenkin vaisto siitä että pienillä on kaikki hyvin ja sallii sille lepohetken temmellyksen keskellä.

Kolme päivän ikäisenä villapossut saavat rautapiikin ja alle viikon ikäisenä karjuporsaat kastroidaan. Jälkimmäisen toimenpiteen käy Farmilla aina tekemässä eläinlääkäri kipulääkkeen ja paikallispuudutuksen avulla. Meille tärkeä arvo on kohdella jokaista farmilla syntynyttä mangalitzaa arvokkaasti alusta alkaen – Kunnioituksella Kasvatettu on jokainen farmin eläin.

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: