Farmielämää laumanvartijan silmin

Farmilla työskentelevät laumanvartijakoirat, espanjanmastiffit, ovat tärkeä osa toimivaa työtiimiä. Ulkona ympärivuotisesti asustavat villasiat olisivat helppoa saalista luonnossa eläville pedoille, luonnollisestikin, elämmehän samalla reviirillä  täällä metsän keskellä niiden kanssa. Parin kilometrin päässä farmilta on jo useamman vuoden ajan ollut alueella asustavan karhun talvipesä. Keväällä on ihan helppo havaita milloin karhu kömpii ylös talvipesästään ja alkaa liikuskella alueella; espanjanmastiffit haukkuvat viikon-pari yötä päivää muistutellen kontiota etsimään pitkien talviunien jälkeen ruokansa muualta. Todennäköisin uhka alueellamme muodostuu kuitenkin ilveksistä joita on suotuisien olosuhteiden vuoksi runsaasti. Tukeva teräsverkkoaitakaan ei ole mainittava este ilvekselle joka halutessaan voisi yhdellä loikalla hypätä pikkunasujen ulkotarhaan ja hakea paistin aina kun sattuu maistumaan. Ompa lähistöllä tehty havaintoja myös ahman liikkeistä ja vaikka vakituista susilaumaa ei alueellamme asustakaan niin ohikulkumatkalla olevia yksinäisiä kulkijoita kuitenkin voi osua aidan taa.

Sikatilojen uhkana ovat lisäksi luonnossa elävät villisiat jotka pahimmillaan voivat tartuttaa tappavaa afrikkalaista sikaruttoa tuotantosikoihin mikäli pääsevät kosketuksiin niiden kanssa. Farmin ympärille syksyllä rakennettu suoja-aita ehkäisee sekä kontaktia luonnonvaraisen villisian kanssa että toimii osaltaan myös peto- ja muiden eläinten kulkua estämässä. Reviiritietoisen laumanvartijakoiran kanssa on aina syytä varautua aitaamaan tonttia, muutoin jokamiehenoikeuden toteutuminen lähimetsissä koituu mahdottomaksi. Espanjanmastiffi on hyvin tarkka reviiristään ja siksi aita on myös niiden kannalta välttämätön. Ne eivät pyri aidan ulkopuolelle vaikka se toisinaan keväthankien aikaan olisi paikoin suhteellisen vaivatonta ylittää. Niille riittää että oma reviiri pysyy puhtaana tunkeilijoista ja kaikesta vieraasta minkä ne kokevat uhkaksi. Tästä syystä emme ole joutuneet myöskään aktiivisten taulukauppiaiden tai uskonnollisten keskustelijoiden kiusaamiksi. Niinikään Verisuren palvelut ovat meille tarpeettomia.

Sika-aitauksemme on sijoitettu hajanaisesti tilakeskuksen alueelle. Espanjanmastiffeillamme on kaikkiaan 3 ha alue vartioitavanaan. Tämän alueen sisäpuolella ovat villasikojen aitaukset, tuotantorakennukset ja kotitalo. Käytössämme on parhaillaan kolme aikuista koiraa vartioimassa aluetta, laumanvartijoiden riittävä lukumäärä on erittäin tärkeä osa työn onnistumisen kannalta. Jokaiselle yksilölle tulee jäädä aikaa myös lepoon ja palautumiseen, tämä on mahdollista vain jos koiria on riittävästi.

Espanjanmastiffimme ovat ulkokoiria, sohvalta käsin ne eivät pystyisi tekemään rakastamaansa työtä. Koiramme  ovat ennen kaikkea työkoiria, eivät ”ihmiskoiria”, ne eivät ole sitoutuneet ensisijaisesti ihmisen läsnäoloon tai huomioon vaan karjansa ja reviirinsä vartiointiin. On upeaa seurata kuinka ne toimivat alkukantaisten vaistojensa ohjaamina jo varhain pennusta lähtien. Lepohetkiä varten ja vaihtelevien sääolosuhteiden suojaksi on pihapiirissä varustettu neljä tilavaa koppia joihin koirat voivat halutessaan hakeutua. Useinmiten ne löytää kuitenkin taivasalta  pehkukasan päältä lepäämästä tai siten että kaikki kolme koiraa on ahtautunut samaan koppiin. Kaverin kanssa kaikki on mukavampaa.

Sisätiloihin ulkona viihtyvät espanjanmastiffimme tulevat ainoastaan huoltotoimenpiteitä varten. Kynsien leikkuut ja korvien puhdistamiset on hoitajan kannalta huomattavan paljon mukavampi suorittaa tuvan lämmössä kuin lumihangessa, kesällä toki tämäkin toimenpide onnistuu ulkosalla. Kynsienleikkuu onnistuu meillä varsin helposti; se on opetettu pennusta lähtien siten että se on osa henkilökohtaista huomiota ja hemmottelua. Käytössä on lähes oksasaksien kokoiset kynsisakset jotka on syytä pitää terävänä ettei paksut kynnet lohkea ikävästi aiheuttaen kipua.

Kotisivuillamme lisää tietoa Kennel Guardestiff espanjanmastiffeista ja rodusta yleensä.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: